2019 YILI KONAK İLÇESİ KURBAN HİZMETLERİ KOMİSYONU ŞARTNAMESİ
Bu şartnamenin amacı kurban kesmek isteyenlerin kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak hayvana en az acı verecek şekilde kesmelerine veya vekaletle kestirmelerine yardımcı olması, kurban satış ve kesim yerlerinin belirlenmesi, kesim yapacak kişilerin eğitilmesi, alınacak tedbirler ve bu konulara ilişkin diğer hususları düzenlemektir.
Bu şartname, 22/6/1965 tarihli ve 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı kuruluş ve görevleri hakkında kanunun 7. maddesi ile 24/10/2001 tarihli ve 2001/3214 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Kurban Hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine dair Kararı ve 18/08/2002 tarihli ve 24850 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Kurban Hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine dair Yönetmelik Hükümlerine, 05/07/2019 tarihli ve 30822 sayılı 2019 yılı Kurban Hizmetlerinim Uygulanmasına Dair Tebliğe dayanmaktadır.
2019 yılında Konak İlçesi sınırlarında, kurban satış ve kesim yeri faaliyetinde bulunmak isteyen kişi veya tüzel kişiler, aşağıda belirtilen şartları sağlamaları halinde İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonumuzca başvuruları değerlendirilmeye alınacaktır.
A. BAŞVURU SIRASINDA SUNULMASI GEREKEN BELGELER
1- Başvuru dilekçesi
2- Başvuru dilekçesine ek olarak,
a) Kurban satış ve kesim yerinin yapılacağı alanın basit krokisi konulacaktır. Bu kroki üzerinde satış ve kesim yerleri, sosyal (mescit, abdest alma yeri, lavabo, duş, dinlenme yeri) ve idari tesisler, otopark vb. bölümlerin nerede olacağı detaylı bir şekilde gösterilecektir. Otopark için kurban satış ve kesim yeri ile orantılı yeterli alan ayrılacaktır.
b) Kurban satış ve kesim yerinin yapılacağı alanın tapu kaydı, kira kontratı veya sözleşmesi, şirketler için yetki belgesi ve muvafakatname konulacaktır. Kurban satış ve kesim yeri olarak kullanılmak istenen alan, farklı kişi ve tüzel kişilere ait ise mekan bütünlüğünün sağlanması için alanın pafta ve parsel numaralarını gösteren kroki ibraz edilecek, her parsel için mülk sahipleri ile kira sözleşmesi yapılacaktır. Bu konuda çıkacak ihtilaf ve itirazlardan alan işletmecisi, özel ve tüzel kişiler sorumludur.
c)Kurban Bayramın 1. 2. ve 3. günlerinde özel ambulans ve acil müdahale ekibi bulunduracağına dair yapılan sözleşme konulacaktır.
3-Sadece kurban satış yeri izni talep edenlerin başvuruları reddedilecektir. Kurban satış yeriyle birlikte aynı alan içinde kesim yeri olanların başvuruları ile sadece kurban kesim yeri talep edenlerin başvuruları kabul edilecektir.
4-İlçemizde faaliyet gösteren oto ve halı yıkama yerleri, önceki yıllarda olduğu gibi dini şartlara, hijyen kurallarına ve kapalı alan oluşturma koşullarına uymak şartı ile izin almaksızın kurban kesim yeri hizmetini gerçekleştireceklerdir.
B) KURBAN HİZMETLERİ KOMİSYONUNA İZİN TALEBİNDEN ÖNCE KURBAN ŞATIŞ VE KESİM YERLERİNDE ZORUNLU OLARAK YAPILMASI GEREKEN İŞ VE İŞLEMLER
1- Kurban satış ve kesim yeri için seçilen alan sağlık, ulaşım, emniyet ve çevre açısından elverişli olmalıdır. Ayrıca alanın teknik açıdan; su, elektrik, kanalizasyon alt yapısı olacaktır.
2- Satış yerinde ayrılan ve krokide belirtilen kesim yerinin tabanı beton, beton asfalt ve benzeri sızdırmaz malzemeden olacaktır.
3-Tazyikli suyla yıkama imkanına sahip mekanlar seçilerek, atık suların çevreye dökülmesi engellenecektir.
4- Kesim yerlerinin kapalı olması, yeterli havalandırma ve ışıklandırma bulunmasına dikkat edilecektir.
5- Kesim sırası bekleyen kurbanlık hayvanların bekleme alanları, üstü kapalı ve hayvanların birbirine ve vatandaşlarımıza zarar vermeden bekleyecek şekilde düzenlenecek, ayrıca kesime giden bölmede sağlı sollu çelik bariyer oluşturularak güvenlik azami şekilde sağlanacaktır.
6- Kurban satış ve kesim yerinde satılacak ya da kesime izin verilen hayvan sayısına orantılı olarak kesim yeri hazırlanacak, bu konuda özellikle Bayramın 1. günü hiçbir şekilde herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek şekilde her türlü tedbir alınacaktır.
7- Kurban satış ve kesim yerinde satılacak ya da kesime izin verilen hayvan sayısına orantılı olarak kesim yeri hazırlanmasında aşağıda belirtilen ölçüler dikkate alınacak ve hayvan satış yerine kesim kapasitesinin üstünde hayvan girişine müsaade edilmeyecektir:
a) Bir bant kesim alanı 20 m² (4x5=20) iki kasap günde 20 büyükbaş hayvan kesebilecek şekilde kesim yeri hazırlanır. (Bir bant kesim yerinde günde iki kasap tarafından en fazla 20 büyükbaş hayvan kesilecektir.)
b) Bir bant kesim alanı 15 m² (3x5=15) iki kasap bir günde 40 küçükbaş hayvan kesebilecek şekilde kesim yeri hazırlanır. (bir bant kesim yerinde günde iki kasap tarafından en fazla 40 küçükbaş hayvan kesilecektir.)
8- Kesim yerlerinde su, tuvalet, kapalı oturma yeri, otopark ve benzeri sosyal ihtiyaçların (mescit, abdest alma yeri, lavabo, dinlenme yeri) karşılanacağı yerler olacaktır.
9-Kesim çadırlarında kişisel hijyen ve alet ekipman temizliğini sağlanması amacıyla en az iki (2) tane musluk düzeneği bulunacaktır.
10-Kesim yerlerinde kanın kan tanklarında depolanması ya da bir kanalla toplandıktan sonra atık suyun verilmesi için şehir kanalizasyon şebekesine bağlantının olması veya betondan sızdırmaz fosseptik çukurlar yapılması, vidanjörlerle düzenli olarak çekilmesi sağlanacaktır.
11-Satış yerinin etrafı en az (2) iki metre yüksekliğinde sağlam bir ihata duvarı ile veya ihata duvarı amaçlarını temin edebilecek beton plaka veya kafes telle çevrilip branda ile kapatılacaktır. Bu tel örgünün işlevini yitirmesi haline derhal tamirinden işletme sahibi sorumludur.
12- Servis yolları uygun genişlikte, temizlik vasıtalarının rahatça hareket etmesine imkan verecek şekilde yapılacaktır.
13-Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için ayrı ayrı padoklar bulundurulacaktır. Pazarlama padokları arasındaki sevk yolu, 1,5 metre genişlikte olmalıdır. Büyükbaş hayvan padoklarında hayvanların bağlanması için bölme veya bağlama hattı bulunmalı yemlik ve suluklar bulunmalı, barınma yerlerinin üstü örtülü olmalı, küçükbaş hayvan padokları ise sürülerin birbirine karışmayacağı bir yapıda olacaktır.
14- Kurbanlık hayvanların araçlara bindirilmesi ve indirilmesine uygun korkuluklu rampalar inşa edilecektir. Rampalar hayvanların sağlık muayene kontrolleri ile işaretleme vesaire gibi hizmetlerin yapılmasına imkan verecek özellikte ve büyüklükte olacaktır.
15- Kurban satış yerine gelen hayvanlardan hastalık riski yönünden şüpheli olanların sağlıklı hayvanlardan ayrılması için müşahede (karantina) çadırı oluşturulacaktır.
16- B maddesinde yer alan koşulların yerine getirilip getirilmediği, oluşturulan alt komisyon tarafından yerinde incelenerek, bu yerin uygun olup olmadığına ilişkin raporlarını Kurban Hizmetleri Komisyonuna sunacaklardır.
17- Puanlama tablosundaki kabul edilebilecek puanın üzerine çıkarmakla işletici mesuldür.
C) İLÇE KURBAN KOMİSYONU TARAFINDAN KURBAN SATIŞ VE KESİM YERİ İZİN VERİLDİKTEN SONRA UYULMASI GEREKEN ŞARTLAR
1-Satış ve kesim alanı çevresinde evcil ya da sokak hayvanlarının girişini engelleyecek her türlü önlem alınarak etrafı kapatılacaktır. Giriş ve çıkış kapıları hayvan nakil araçlarının rahatça girip çıkabileceği genişlikte, tek veya ayrı ayrı iki kapı şeklinde olacaktır.
2-Kesim yerlerinde ete temas eden personel ve kullanılan alet, ekipmanın temizlik ve dezenfeksiyonu için uygun önlemler alınacaktır.
3-Kesimde çalışan personelin Hijyen Eğitim Belgesi ve Kurban Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Kursu Bitirme Belgesi ya da Kasaplık Belgesi olacaktır.
4- Biriken gübre, çöp ve sakatat ile diğer atıklar çevreye zarar vermeyecek şekilde üstü kapalı bir mahalde (konteyner ve benzeri sızdırmaz tank v.b) toplanacak ve daha sonra hijyenik şartlara uygun olarak izole, bertaraf ve tahliyesi gerçekleştirilecektir.
5- Kurban Satış ve Kesim Yeri Yetkilisi, 2019 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliği’nin Ek-4 formunda bulunan ‘Kurban Satış Yeri Taahhütnamesi’ni kurban satış çadırlarını kiralayan kişilerle düzenlemek zorundadır.
6- Kurban Satış ve Kesim Yeri Yetkilisi çadırların numaralandırılması ile ilgili bir sistem oluşturmak, taahhütnamede belirtilen ÇADIR NO’ sunun çadırların üzerinde görünecek ve kalıcı olacak şekilde astırmakla yükümlüdür.
7- Kurban Satış ve Kesim Yeri İşletmecisi/Yetkilisi, komisyonca belirlenen kurban kesim yerleri haricinde (kurban çadırı içi ya da satış alanın herhangi bir yerinde) kesim yapan kişilerden sorumludur. Kesim yapan kişilere ve kurban satış ve kesim yeri işletmecisi/yetkilisine 2019 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğin 19.maddesi gereği cezai işlem uygulanacaktır.
8- Kaçan hayvanlar vb. durumlarla Konak Belediyesi Veteriner işlerinden en az (2) iki kişi hazır bulundurulacaktır.
9- Bayram günlerinin 1. 2. ve 3. günlerinde İşletmeci tarafından ambulans ve acil müdahale ekibi bulundurulacaktır.
10- Kurban satış padokları/çadırları muntazaman her gün temizlenecektir. Kurban satış alanı içerisinde uygun aralıklarla gübre, çöp ve diğer atıklar için konteynırlar veya siyah kalın çöp torbaları konulacak bu gübre, çöp ve diğer atıklar için toplama alanı oluşturulup her gün bu alan temizlenecektir. Bayramdan sonra kurban satış ve kesim yerleri genel olarak temizlenecek ve ilaçlanacaktır. Bu temizlik ve ilaçlama işlemlerinin yapılmasından kurban satış ve kesim yerleri işletmecisi/yetkilisi sorumludur. Kurban atıklarının çevreye ve etrafa dağılımını engellemek için kurban bayramı bitiminden itibaren üç (3) gün içerisinde temizlenecektir. Temizlik için işletmecilerden 15.000 TL teminat alınıp İlçe Kurban hizmetleri komisyonunun banka hesabına yatırılacaktır. Temizliğin işletme sahibi tarafından yapılmaması halinde Konak Belediyesi Temizlik Hizmetleri tarafından alan temizliği yapılacak olup, temizlik için alınan teminat Konak Belediyesine aktarılacaktır. İşletmeci temizlik sorumluluğunu yerine getirdiği takdirde alınan bu teminat ücreti 15 gün içerisinde işletmeciye iade edilecektir.
11- Komisyonumuza müracaat edip Kurban Satış ve Kesim yeri talebinde bulunan kişi veya kuruluşlardan komisyonumuzca izin verilmesi uygun görülen alanlarda kurulacak olan küçükbaş hayvan çadırları için 200,00-TL (İkiyüzlira) , büyükbaş hayvan çadırları için ise 300,00-TL (üçyüzlira) çadır başı ücretin İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonumuzun Halk Bankası Konak Şubesi nezdinde bulunan TR51 0001 2009 7340 0006 0000 13 İban numaralı hesaba yatırmaları halinde Satış ve Kesim Yeri için izini verilecektir. Kurban kesim ücretinin ise İl Kurban Hizmetleri Komisyonunun belirleyeceği küçükbaş ve büyükbaş kesim ücreti miktarı üzerinden işletmeci tarafından tahsil edilecektir.
12- Kurban Hizmetleri Komisyonu Şartnamesinde belirtilmeyen herhangi bir sorun veya ihtiyaçla karşılaşıldığında, Komisyon tarafından bu durum yeniden değerlendirilerek başlangıçtaki amaçlar doğrultusunda karar verilecektir.
Yukarıda A ve B maddelerinde belirtilen eksiklikler Kurban Bayramından 20 gün öncesinde tamamlanır; tamamlanmasına müteakip yukarıdaki şartların sağlanması koşulu ile kurban satış yerine giriş izni verilir; (Kurban satış ve kesim alanında komisyon tarafından yapılan denetimde kısa sürede tamamlanabilir eksiklikler tespit edilmesi durumunda; şayet alan işletmecisi bayram gününe kadar şartları uygun hale getirir ise komisyonumuzca yerinde yapılacak denetimde uygun görülmesi halinde izin verilir) tamamlanmaması halinde izin verilmiş ise de verilen izin iptal edilerek satış ve kesim yeri izni verilen yer işletmecisine/yetkilisine komisyon tarafından kanunda belirtilen miktarda cezai müeyyide uygulanır. 05/07/2019
KONAK İLÇE KURBAN HİZMETLERİ KOMİSYONU BAŞKANLIĞI